palaiofalironews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑ

Επαναστατική Μέθοδος Εξέτασης DNA Μειώνει Ριζικά τον Χρόνο Διάγνωσης Εγκεφαλικών Όγκων

Κοινοποίηση

Καινοτόμος διαγνωστική μέθοδος για την ταυτοποίηση όγκων εγκεφάλου

Μια πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της διάγνωσης όγκων του εγκεφάλου μπορεί να μεταμορφώσει τη μέχρι τώρα πρακτική. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν μια νέα, καινοτόμα διαγνωστική μέθοδο, η οποία επιτρέπει την ταυτοποίηση του τύπου του όγκου σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής για τους ασθενείς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την αφαίρεση του όγκου για να λάβουν τα αναγκαία γενετικά αποτελέσματα, τα οποία είναι κρίσιμα για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον σχεδιασμό της θεραπείας. Με τη νέα μέθοδο που ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να μειωθεί σε μόλις δύο ώρες.

Η διαδικασία της ταχείας ανάγνωσης

Ο καθηγητής Μάθιου Λους, συν-συγγραφέας της έρευνας, επεσήμανε τη σημασία της μεθόδου, δηλώνοντας: «Σχεδόν όλα τα δείγματα θα υποβληθούν έτσι κι αλλιώς σε περαιτέρω ελέγχους. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δεν ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις». Η νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται αλληλούχιση με νανοπόρους (nanopore sequencing), έχει ως στόχο να «διαβάσει» το DNA του όγκου με ταχύτητα και ακρίβεια.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διέλευση κλώνων DNA μέσω μιας μικροπορώδους συσκευής. Καθώς το γενετικό υλικό του όγκου περνά μέσα από τους πόρους, τα σκέλη του DNA διαχωρίζονται. Αυτές οι μεταβολές καθιστούν δυνατή την ταυτοποίηση της αλληλουχίας των δομικών στοιχείων του DNA. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάγνωσης, ένα εξειδικευμένο λογισμικό ταυτοποιεί τον τύπο του όγκου συγκρίνοντάς τον με μια βάση δεδομένων γνωστών τύπων όγκων εγκεφάλου, επιτρέποντας στους γιατρούς να αναγνωρίσουν άμεσα τη φύση του όγκου.

Οφέλη και επιτυχίες της μεθόδου

Ο καθηγητής Λους τόνισε ότι «η μέθοδος μας μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για τη διεξαγωγή 4-5 διαφορετικών εξετάσεων, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος. Το πιο σημαντικό είναι ότι παραδίδουμε τα αποτελέσματα στους ασθενείς όταν πραγματικά τα χρειάζονται». Οι ερευνητές αρχικά δοκίμασαν τη μέθοδο σε 30 παλαιότερα δείγματα όγκων και στη συνέχεια σε 50 φρέσκα δείγματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς το σύστημα ταξινόμησε με επιτυχία και ακρίβεια το 80% των παλαιότερων δειγμάτων και το 90% των νέων δείγματος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ταχύτητα του συστήματος. Από τα 50 δείγματα που αναλύθηκαν, το 76% ανιχνεύθηκε εντός μίας ώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γενετικά αποτελέσματα μόλις δύο ώρες μετά την αφαίρεση του όγκου.

Η δυνατότητα γρήγορης αναγνώρισης του τύπου του όγκου ανοίγει προοπτικές για νέες θεραπευτικές επιλογές, καθώς αν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις στρατηγικές θεραπείας. Επιπλέον, η ταχεία διάγνωση θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές, παρέχοντας τους ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Η μελέτη σχετικά με αυτήν τη νέα μέθοδο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuro-Oncology».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναγωγή της Απαλλακτικής Απόφασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Το Νέο Επίπεδο της Δικαστικής Διαμάχης

user 3

Νέα παγκόσμια μελέτη συνδέει τα πλαστικά τάπερ με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

praktiki 4

Αεροπλάνο με 60 επιβάτες συγκρούστηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ουάσιγκτον και κόπηκε στα δύο [βίντεο]

Oμάδα Σύνταξης Β