palaiofalironews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη: Πολιτικές Ευθύνες και Διαδικασία στη Βουλή

Κοινοποίηση

Προανακριτική Επιτροπή και Πολιτικές Ευθύνες για την Υπόθεση των Τεμπών

Κατατέθηκε επίσημα το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται με την υπόθεση των Τεμπών, η οποία περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Επιπλέον, άλλες πολιτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν χωριστές προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με τον τίτλο “ειδική διαδικασία προανακριτικής”, φέρνει στο προσκήνιο νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς εκτείνονται οι αναφορές και στις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Η εκκίνηση αυτής της διαδικασίας χρονολογείται από το 2016 και αφορά συνολικά οκτώ πρόσωπα.

Στην επιτροπή περιλαμβάνονται οι Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός Μεταφορών, και οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθώς και οι Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και οι υφυπουργοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάννης και Θάνος Μωραϊτης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει χαρακτηρίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη. Αναλυτικά, πηγές του κυβερνώντος κόμματος αποδομούσαν τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας τα εξής:

  • Η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ είναι αποκλειστικά διοικητική.
  • Τα υπηρεσιακά στελέχη διώκονται επειδή δεν έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες προς τον υπουργό για την λήψη πρόσθετων μέτρων.
  • Το κατηγορητήριο κατά διευθυντών δεν μπορεί να μεταφερθεί στον Υπουργό, καθώς αυτοί δεν είχαν υποβάλει τις απαραίτητες εισηγήσεις.
  • Η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα διαφέρει από ποινικές ευθύνες.
  • Η διαβίβαση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη αφορά μόνο τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς.

Με την πρότασή του, το ΠΑΣΟΚ ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικές με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ αναφέρει ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στη Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφανθούν σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων που αφορούν τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις όσον αφορά τον κ. Σπίρτζη.

Διαδικασία Συζήτησης στη Βουλή

Αφού κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η Βουλή αναλαμβάνει τη συνέχεια. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα υπάρξει χρόνος επτά ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι βουλευτές μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για παραπομπή του θέματος σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τη βασιμότητα των κατηγοριών.

Μετά την παρέλευση των επτά ημερών και εντός 15 ημερών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας για να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση. Για να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, απαιτείται να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική με κάλπες ανάλογα με τον αριθμό των ερευνώμενων πρώην υπουργών, και όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δικαστική Απόφαση: Προσωρινό «Μπλόκο» στην Απαγόρευση Εγγραφής Ξένων Φοιτητών του Χάρβαρντ από την Κυβέρνηση Τραμπ

user 3

Ξενάγηση στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο– Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ

admin

“ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ” ΔΗΜΟΤΙΚΟI ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟI ΣΤΑΘΜΟI Π. ΦΑΛΗΡΟΥ

admin