palaiofalironews.gr
ΕΚΛΟΓΕΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανική αποστολή στη Γροιλανδία με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς

Κοινοποίηση

Επίσκεψη του Αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία μαζί με τη σύζυγό του, Ούσα Βανς, μία περιοχή αυτόνομη της Δανίας, η οποία έχει τραβήξει την προσοχή του πρώην προεδρεύοντα Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπήρξε μεγάλη ενθουσιασμός γύρω από την επίσκεψη της Ούσα στη Γροιλανδία (μεθαύριο) Παρασκευή, γι’ αυτό αποφάσισα να τη συνοδεύσω ώστε να μοιραστώ αυτή τη στιγμή μαζί της», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς σε βίντεο που δημοσίευσε στο X.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του όσον αφορά την διεθνή πολιτική, θα μεταβεί στην αμερικανική βάση Πιντούφικ, η οποία ανήκει τυπικά στη διαστημική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η βάση είναι κεντρικής σημασίας για τη στρατηγική παρακολούθηση της εκτόξευσης βαλιστικών πυραύλων.

Αρχικά, η Ούσα Βανς είχε προγραμματίσει να συμμετάσχει σε έναν αγώνα με έλκηθρα που σέρνουν σκύλοι σε άλλη κοινότητα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αναβολή αυτού του σχεδίου και την προσθήκη της επίσκεψης στην αμερικανική βάση.

«Θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την ασφάλεια της Γροιλανδίας», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «πολλές χώρες απειλούν τη Γροιλανδία, επιθυμώντας να χρησιμοποιήσουν το έδαφος και τα ύδατά της για να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», ένα επιχείρημα που απηχεί τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τελευταίος έχει τονίσει τη σημασία της Γροιλανδίας για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, υιοθετώντας ιμπεριαλιστικές και προκλητικές θέσεις από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο. Μάλιστα, έχει αναφερθεί στην προσάρτηση της Γροιλανδίας, καθώς και σε προτάσεις για την προσάρτηση του Καναδά και την ανάκτηση ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά.

Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι εκτός από τον κ. Βανς, αναμένονται και άλλοι αξιωματούχοι στη Γροιλανδία, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς και ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ. Αυτές οι επισκέψεις, οι οποίες διαφημίζονται ως «ιδιωτικές», έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς στην Δανία και τη Γροιλανδία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντεριξεν, σχολίασε ότι «δεν μπορεί να διοργανώνεται ιδιωτική επίσκεψη επίσημων εκπροσώπων άλλης χώρας», προσθέτοντας ότι «η πίεση που ασκείται στη Γροιλανδία και στη Δανία είναι απαράδεκτη» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων.

Η Γροιλανδία βρίσκεται σε αναμονή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 11ης Μαρτίου, που κέρδισε η κεντροδεξιά. Η απερχόμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν έστειλε «καμιά πρόσκληση για επισκέψεις, ιδιωτικές ή επίσημες» και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν τη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Η βουλεύτρια Αάγια Κένμιτς, η οποία εκπροσωπεί τη Γροιλανδία στο κοινοβούλιο της Δανίας, τόνισε ότι «κανένα μέλος του επίσημου γροιλανδικού συστήματος δεν προσκάλεσε αυτούς τους λεγόμενους τουρίστες». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι επισκέψεις θα γίνουν κατόπιν «πρόσκλησης» από Γροιλανδούς που επιθυμούν «να γίνει κάτι» για την «αξιοπρεπή προστασία» της περιοχής τους.

Η κυρία Φρέντεριξεν υπενθύμισε τη «συμμαχία μας» που περιλαμβάνει μια αμυντική συμφωνία σχετικά με τη Γροιλανδία, υπογραμμίζοντας ότι στην Δανία και τη Γροιλανδία δεν υπάρχει διάθεση να απορρίψουν τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί η χώρα του να «αποκτήσει» το μεγάλο αυτό νησί, οι πολιτικοί στη Δανία και τη Γροιλανδία έχουν επισημάνει ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, αν και παραμένει ανοιχτή σε επιχειρηματικές συνεργασίες.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Γροιλανδίας είναι αντίθετη στην ιδέα να γίνει το νησί αμερικανικό έδαφος. Η Γροιλανδία, με έκταση τετραπλάσια από αυτή της Γαλλίας, καθίσταται αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω των πλούσιων ορυκτών πόρων της, οι οποίοι είναι ακόμα αναξιοποίητοι.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει θεσπίσει νόμους που απαγορεύουν την εξόρυξη ραδιενεργών υλικών, ενώ η εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου έχει σταματήσει. Οι δύο αυτοί περιορισμοί, που υποστηρίζονται από τους πολίτες, είναι απίθανο να αναθεωρηθούν στο μέλλον, εκτός πολύ ειδικών συνθηκών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Λ. Αυγενάκης: Η κυβέρνηση σέβεται και στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες – Ευπρόσδεκτοι για διάλογο

admin

Παρουσίαση του λευκώματος “Παραδοσιακές βελονιές από τη συλλογή του θεάτρου “Δόρα Στράτου”

admin

Η Ελλάδα ένα από τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Διετής θητεία

admin