palaiofalironews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές διεργασίες στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις από τις συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου

Κοινοποίηση

Διπλωματικές εξελίξεις σχετικά με το Ουκρανικό Ζήτημα

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ειρήνευση στην Ουκρανία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε: «Θέλουμε ο επόμενος γύρος να είναι σε επίπεδο ηγετών». Οι συνομιλίες που διήρκησαν περισσότερο από 90 λεπτά επιβεβαίωσαν τις χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο υπάρχουν λίγα σημάδια προόδου για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου.

Ρωσία και Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών συμφώνησαν σε τρία βασικά θέματα:

  • Πρώτον, συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, αλλά δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στην δημοσιότητα.
  • Δεύτερον, αποφάσισαν να ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία απέναντι σε ένα πιθανά ειρηνικό σχέδιο.
  • Τρίτον, συζήτησαν για την πιθανότητα μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ των προεδρικών ηγετών Ζελένσκι και Πούτιν, που είναι και το πλέον επιθυμητό.

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα «παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός» και επεσήμανε ότι η Ρωσία έλαβε υπόψη την πρόταση της Ουκρανίας για συνάντηση των δύο Προέδρων.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, επεσήμανε ότι το Κίεβο πιστεύει πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών πρέπει να είναι η συνάντηση των ηγετών, τονίζοντας ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία καταγγέλλει μαξιμαλιστικές και απαράδεκτες αιτιάσεις από τη ρωσική πλευρά. Μάλιστα, πηγή του Sky News αναφέρει ότι “Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο»”.

Αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, ο Ζελένσκι, σε συνεργασία με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Πολωνίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι η Ρωσία «δεν επιθυμεί» να συμφωνήσει σε εκεχειρία με την Ουκρανία, προτείνοντας «αυξημένη πίεση» από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την προσέγγιση της Μόσχας «απαράδεκτη».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να προετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας «σε συντονισμό» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον η Μόσχα συνεχίσει να απορρίπτει μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Στον Λευκό Οίκο, εξετάζεται η οργάνωση μιας συνάντησης Τραμπ – Πούτιν, αν και οι λεπτομέρειες για το πώς, το πού και το πότε παραμένουν ασαφείς. Ο Τραμπ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Δημοσίως, ο Τραμπ υποβαθμίζει την απουσία Πούτιν από την Τουρκία, συνεχίζοντας να δηλώνει ότι αναζητά λύσεις για την λήξη του πολέμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον, οπότε θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τις εξελίξεις και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργώντας ως αξιόπιστος συνομιλητής σε όλες τις χώρες της περιοχής. Επίσης, προβάλλει τη στρατηγική της συνεργασία με την Ιταλία και την Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στη σημασία της Συνόδου για το Ουκρανικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και ότι η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνική λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Οζέλ επισκέπτεται τον Ιμάμογλου στη φυλακή καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 6η νύχτα στην Τουρκία

user 3

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γυναίκα και Φως», με θέμα τη γυναίκα στην παιδική, νεανική και crossover λογοτεχνία, πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου.

praktiki 3

Εφέτης συγκρίνει τις συνθήκες των Βενεζουελανών μεταναστών με αυτές των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

user 3