palaiofalironews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κάλας: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην περιοχή και οι κίνδυνοι για νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης

Κοινοποίηση

Εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Συρία: Αντιδράσεις και Προβληματισμοί

Προειδοποιήσεις για τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ιερουσαλήμ. Σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια «νέα κλιμάκωση» της κατάστασης στην περιοχή, αναφέροντας πως η αναλογικότητα στις στρατιωτικές ενέργειες είναι κρίσιμη.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να είναι αναλογικές», ανέφερε η Κάλας, τονίζοντας ότι τα ισραηλινά πλήγματα στην Συρία και στον Λίβανο ενδέχεται να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η δήλωση αυτή έγινε ενώ η Κάλας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι απαραίτητες, δεδομένου ότι η Συρία δεν επιτίθεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση που στρέφεται επίσης εναντίον του Ισραήλ», προσέθεσε, αναφερόμενη στα προσκομμένα στοιχεία της κατάστασης και την ανάγκη για διάλογο. Σημείωσε επίσης ότι στο προσεχές διάστημα σκοπεύει να επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για συναντήσεις με Παλαιστίνιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προεδρεύοντος Μαχμούντ Αμπάς.

Αναφερόμενη στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, η Κάλας εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αυξηθεί ειδικά μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων, επιχειρώντας να αποφύγει τη δυνατότητα τον οπλισμό αυτού να τεθεί στα χέρια νέων αρχών που χαρακτηρίζει «τζιχαντιστές». Εν τω μεταξύ, εναντίον του προσωρινού προεδρεύοντος Άχμαντ αλ Σάρα έχουν εκφραστεί σφοδρές κριτικές, με την διπλωματία του Ισραήλ να κάνει αναφορές σε αυτόν ως «λύκο με προβιά προβάτου».

Ο ισραηλινός στρατός είναι επίσης στρατηγικά τοποθετημένος στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Γκολάν, που περιήλθε υπό ισραηλινό έλεγχο το 1967 και προσάρτηθηκε το 1981. Οι νέες αρχές της Συρίας, από τη μεριά τους, χαρακτηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ ως «επίθεση», που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες με το Ισραήλ», υπογράμμισε η Κάλας και πρόσθεσε: «Οι νέες ηγεσίες της Συρίας λένε σωστά πράγματα, αλλά θα κάνουν σωστά πράγματα;»

Ακόμη, οι επιθέσεις που συνεχίζονται παρά την εκεχειρία με την λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ είναι αξιοσημείωτες, καθώς το Ισραήλ φέρεται να διατηρεί «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης» στον Λίβανο. Οι στόχοι των επιθέσεων αυτών είναι υποδομές και μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν. Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Γάζα, όπου το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, αναδεικνύουν τη διαρκή ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ζήτησε να αποκατασταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να ελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη ειρηνική λύση στην περιοχή. Επιπλέον, πρότεινε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας, επαναφέροντας τη ναυτική αποστολή ελέγχου στο σημείο διέλευσης Ράφα ή παρέχοντας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Κάλας επανέλαβε ότι η Ένωση στηρίζει το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνει εργασία για τη διαχείριση του κόστους και την μελλοντική διακυβέρνηση των παλαιστινιακών περιοχών. Οι Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν «κανένα ρόλο για τη Χαμάς» σε μια μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη να συζητήσουν ενεργά για το μέλλον αυτής της περιοχής.

Σημαντική παρατηρήθηκε η διχογνωμία εντός της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, με χώρες μέλη να διαιρούνται ανάμεσα στην υποστήριξη του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ και στην ανάγκη επίλυσης των μαχών, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ – 1η Συνάντηση για το 2024

admin

«Γειτονιές στο Πιάτο» στο παραθαλάσσιο Παλαιό Φάληρο – Δείτε το τρέιλερ

admin

Δήμος Π. Φαλήρου: Ανακατασκευάζονται και παραδίδονται σύγχρονες και ασφαλείς οι παιδικές χαρές της πόλης